SPECTACOLE

Teroarea și mizeriile celui de-al treilea Reich – premieră spectacol audio

Muncitori și șomeri, profesoare și medici, vecini și vecine. Judecători și procurori, pescari și lăptărese, părinți și copii. Servitoare și bucătărese, inspectori de poliție și membri ai batalioanelor paramilitare, soții evreice și bărbați neevrei. Țărani și șoferi, oameni de afaceri și bătrâni naziști, atei convinși și creștini practicanți. Toți se suspectează între ei, fiecărui om îi e frică de celălalt. La tribunal sau acasă, la spital sau la fabrică, în lux sau în mizerie, la magazin sau în lagăr, de sărbători sau pe patul de moarte, fiecare separat și toți împreună, dezbinați și îngroziți, se supun legilor rasiale și anti-sindicale și lucrează pentru război.

Teroarea și mizeriile celui de-al treilea Reich își propune cartografierea tensiunilor, conflictelor și relațiilor de putere din societatea nazistă. Piesa pornește de la ideea că, pentru a construi discurs critic și opoziție la sistemele și regimurile fasciste, trebuie în primul rând ca viața și problemele din interiorul acestora să fie cunoscute în amănunt și reprezentate în contradicțiile și paradoxurile lor. Piesa dramatizează situații și evenimente reale, din Germania anilor 1930, fiind rezultatul a șase ani de cercetare și colaborare între Bertolt Brecht și actrița Ruth Berlau. Textul are astăzi atât valoare de document cât și de avertisment: redă în detaliu experiența fascismului istoric și atrage atenția asupra pericolului articulării în practică a ideilor fasciste.

Spectacolul audio Teroarea și mizeriile celui de-al treilea Reich asamblează 13 dintre cele 24 de scene ale piesei, într-o traducere nouă, în cadrul a 6 episoade diferite, care vor fi difuzate online în perioada 5-20 noiembrie pe canalele Youtube și Soundcloud ale Platformei de Teatru Politic.