TEROAREA SI MIZERIILE CELUI DE-AL TREILEA REICH

Teroarea și mizeriile celui de-al treilea Reich – premieră spectacol audio

Muncitori și șomeri, profesoare și medici, vecini și vecine. Judecători și procurori, pescari și lăptărese, părinți și copii. Servitoare și bucătărese, inspectori de poliție și membri ai batalioanelor paramilitare, soții evreice și bărbați neevrei. Țărani și șoferi, oameni de afaceri și bătrâni naziști, atei convinși și creștini practicanți. Toți se suspectează între ei, fiecărui om îi e frică de celălalt. La tribunal sau acasă, la spital sau la fabrică, în lux sau în mizerie, la magazin sau în lagăr, de sărbători sau pe patul de moarte, fiecare separat și toți împreună, dezbinați și îngroziți, se supun legilor rasiale și anti-sindicale și lucrează pentru război.

Teroarea și mizeriile celui de-al treilea Reich își propune cartografierea tensiunilor, conflictelor și relațiilor de putere din societatea nazistă. Piesa pornește de la ideea că, pentru a construi discurs critic și opoziție la sistemele și regimurile fasciste, trebuie în primul rând ca viața și problemele din interiorul acestora să fie cunoscute în amănunt și reprezentate în contradicțiile și paradoxurile lor. Piesa dramatizează situații și evenimente reale, din Germania anilor 1930, fiind rezultatul a șase ani de cercetare și colaborare între Bertolt Brecht și actrița Ruth Berlau. Textul are astăzi atât valoare de document cât și de avertisment: redă în detaliu experiența fascismului istoric și atrage atenția asupra pericolului articulării în practică a ideilor fasciste.

Spectacolul audio Teroarea și mizeriile celui de-al treilea Reich asamblează 13 dintre cele 24 de scene ale piesei, într-o traducere nouă, în cadrul a 6 episoade diferite, care vor fi difuzate online în perioada 5-20 noiembrie pe canalele Youtube și Soundcloud ale Platformei de Teatru Politic.

EPISODUL I

EPISODUL II

EPISODUL III

EPISODUL IV

EPISODUL V

EPISODUL VI

Spectacolul face parte din Brecht Multimedia – proiect multidisciplinar care își propune promovarea și reanalizarea operei teoretice, poetice și dramaturgice a lui Bertolt Brecht și a relevanței acesteia în contextul local contemporan. Proiect inițiat de Platforma de Teatru Politic împreună cu Editura Tact.

Teroarea și mizeriile celui de-al treilea Reich
de Bertolt Brecht

Traducerea: Alice Monica Marinescu
Cu: Alex Călin, David Drugaru, Alex Fifea, Alice Monica Marinescu, Ruxandra Maniu, Alexandru Potocean, Oana Rusu, Sașa Ernu
Sound-design, editare și muzică: Flora Pop;
Mixaj sunet: Ioan Bain;
Grafica: Cătălin Rulea;
Regia: David Schwartz

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.