Acasă Atelier ÎMPREUNĂ SCRIEM POLITIC! – sesiunea a doua

ÎMPREUNĂ SCRIEM POLITIC! – sesiunea a doua

de Gazeta de Artă Politică

Gazeta de Artă Politică organizează în perioada 11 octombrie – 1 noiembrie un atelier de scriere critică, axat pe dezvoltarea unor metodologii și practici de receptare și de scriitură, care au în centru o abordare socio-politică a artei contemporane. Participarea la atelier este gratuită.

În context local, analizele critice se fac, în bună parte, din perspectivă exclusiv estetică, impresionistă, non-argumentativă, ambiguă sau confuză din punct de vedere politic. De cele mai multe ori, abordările privilegiază rolul componentelor artistice în defavoarea concentrării pe dimensiunea social-politică. În opoziție cu aceste tendințe dominante, atelierul organizat de Gazeta de Artă Politică își propune să elaboreze un set de abordări angajate în critica narațiunilor artistice dintr-o perspectivă politică.

GAP Atelier call 01 Cs

Pe parcursul celor șase întâlniri din cadrul atelierului, vom analiza spectacole de teatru, cărți, filme, expoziții de artă vizuală, dintr-un unghi atașat de reflecția socio-politică și de rolul artei implicate critic în dezbaterea fundamentelor unei societăți în care inegalitățile, disparitățile, oprimarea sunt tot mai prezente în discursul public.

Textele rezultate în urma sesiunilor de Atelier vor fi publicate în Gazeta de Artă Politică, în print și online, și pot fi un punct de plecare pentru viitoare colaborări editoriale ale participanților cu Gazeta.

Pentru a participa la atelier, vă rugăm să trimiteți o opinie personală argumentată despre un obiect artistic (arte vizuale / teatru / film / muzică / literatură / etc.), însoțită de o scurtă prezentare la adresa atelieregap@gmail.com .

Atelierul este deschis unui număr de maxim 15 participante/ți.

Termenul limită pentru înscrieri este 8 octombrie.

Programul atelierului va fi stabilit împreună cu participantele/participanții.
Coordonatori

David Schwartz este regizor de teatru. Trăiește și lucrează în București. Lucrează la proiecte artistice care promovează narațiuni ale perdanților tranziției post-socialiste și abordează perspective liberatoare asupra istoriei locale. Este co-inițiator al Platformei de Teatru Politic și face parte din colectivul MACAZ – Teatru Bar Coop.

Mihaela Michailov este dramaturg și critic de artele spectacolului. Este interesată de cercetarea și performarea istoriei recente, de analiza sistemului de educație din România, de pedagogia participativă și de arta implicată politic. Este co-fondatoarea publicației Gazeta de Artă Politică și co-inițiatoare a Centrului de Teatru Educațional Replika.

Laura Sandu este traducătoare și doctorandă în studii culturale cu o teză despre reprezentările genizate în arta realist socialistă. Se implică în proiecte care contribuie la construirea unei perspective feministe locale intersecționale, în domeniile artelor și educației. Colaboratoare a publicației IDEE- Dezbateri pentru Educația Viitorului și membră a colectivului Gazetei de Artă Politică.

 

*Atelierul de scriere critică se desfășoară în cadrul proiectului Gazeta de Artă Politică 2.0 – Platformă critică de artă contemporană, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Lasă un comentariu