PROIECTE MULTIMEDIA

Teroarea și mizeriile celui de-al treilea Reich – premieră spectacol audio

Muncitori și șomeri, profesoare și medici, vecini și vecine. Judecători și procurori, pescari și lăptărese, părinți și copii. Servitoare și bucătărese, inspectori de poliție și membri ai batalioanelor paramilitare, soții evreice și bărbați neevrei. Țărani și șoferi, oameni de afaceri și bătrâni naziști, atei convinși și creștini practicanți. Toți se suspectează între ei, fiecărui om îi e frică de celălalt. La tribunal sau acasă, la spital sau la fabrică, în lux sau în mizerie, la magazin sau în lagăr, de sărbători sau pe patul de moarte, fiecare separat și toți împreună, dezbinați și îngroziți, se supun legilor rasiale și anti-sindicale și lucrează pentru război.

Teroarea și mizeriile celui de-al treilea Reich își propune cartografierea tensiunilor, conflictelor și relațiilor de putere din societatea nazistă. Piesa pornește de la ideea că, pentru a construi discurs critic și opoziție la sistemele și regimurile fasciste, trebuie în primul rând ca viața și problemele din interiorul acestora să fie cunoscute în amănunt și reprezentate în contradicțiile și paradoxurile lor. Piesa dramatizează situații și evenimente reale, din Germania anilor 1930, fiind rezultatul a șase ani de cercetare și colaborare între Bertolt Brecht și actrița Ruth Berlau. Textul are astăzi atât valoare de document cât și de avertisment: redă în detaliu experiența fascismului istoric și atrage atenția asupra pericolului articulării în practică a ideilor fasciste.

Spectacolul audio Teroarea și mizeriile celui de-al treilea Reich asamblează 13 dintre cele 24 de scene ale piesei, într-o traducere nouă, în cadrul a 6 episoade diferite, care vor fi difuzate online în perioada 5-15 noiembrie pe canalele Youtube și Soundcloud ale Platformei de Teatru Politic.

Spectacolul face parte din Brecht Multimedia – proiect multidisciplinar care își propune promovarea și reanalizarea operei teoretice, poetice și dramaturgice a lui Bertolt Brecht și a relevanței acesteia în contextul local contemporan. Proiect inițiat de Platforma de Teatru Politic împreună cu Editura Tact.

Teroarea și mizeriile celui de-al treilea Reich

de Bertolt Brecht

Traducerea: Alice Monica Marinescu

Cu: Alex Călin, David Drugaru, Alex Fifea, Alice Monica Marinescu, Ruxandra Maniu,

Alexandru Potocean, Oana Rusu, Sașa Ernu

Sound-design, editare și muzică: Flora Pop; mixaj sunet: Ioan Bain; grafica: Cătălin Rulea; regia: David Schwartz

Bertolt Brecht (1898-1956) a fost un dramaturg, poet, regizor și teoretician de teatru de limbă germană, considerat unul dintre cei mai importanți artiști de teatru din secolul XX. Și-a asumat o perspectivă de stânga radicală, pentru care a suferit atât în plan artistic cât și în plan personal – fiind nevoit să se refugieze din Germania natală și din alte țări europene din cauza prigoanei naziste, dar și cenzurat și forțat să fugă din Statele Unite în epoca McCarthy. A dezvoltat o concepție proprie asupra teatrului politic, pe care l-a numit inițial „teatru epic”, iar mai târziu „teatru dialectic” și a teoretizat concepte folosite pe scară largă astăzi în teatrul contemporan, precum efectul de distanțare (Verfremdungseffekt) sau gestus. Cu toate acestea, opera sa a fost doar parțial tradusă în limba română, iar montările din Brecht sunt mult mai puține în România decât în alte țări europene. Deși este probabil personalitatea cea mai relevantă pentru evoluția teoriei și practicii artei politice din secolul XX, acesta rămâne relativ necunoscut, puțin studiat și de multe ori neînțeles în mediul cultural, artistic și educațional local.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

SOLITARE SOLIDARE

“Solitare solidare” oferă un cadru artistic pentru explorarea experiențelor maternității din perioada pandemiei și transpunerea lor în lucrări de artă digitală. 5 mame din medii sociale diferite participă la o rezidență de scriere creativă, cele 5 texte rezultate fiind distribuite în 5 echipe formate din câte 2 artiști: un muzician și un artist vizual. Aceștia concep pe baza lor sound-designul și ilustrația vizuală din care rezultă lucrarea digitală. Proiectul include și o discuție publică online cu diferite entități din sfera apărării drepturilor mamelor și copiilor, cu scopul de a crea un spațiu de reflecție și conștientizare privind felul în care pandemia a afectat femeile și mamele și de a propune măsuri pentru îmbunătățirea condiției lor.

Puteți urmări cele cinci episoade: de vazut daca puneti link direct sau embed.

Si discutia am descarcat-o s-o pun si pe ea pe Youtube, deci la fel ori direct ori link la Teatru politic.

aici un material despre solitare solidare https://www.scena9.ro/article/solitare-solidare-mame-pandemie?

fbclid=IwAR1eN0_pFUIJLm1X3M8QTRXEZ-Ygkax4oJH-ItFYBrNNQqBzYu_i-4uo3C4