ARHIVA

NU NE-AM NĂSCUT ÎN LOCUL POTRIVIT

2013

Spectacolul Nu ne-am născut în locul potrivit se bazează pe textul documentar scris de Alice Monica Marinescu și David Schwartz, folosind metoda verbatim, în 2011, text care a avut premiera internațională la Baadisches Staatstheater din Karlsruhe în iulie 2013, în regia lui Manuel Braun. Textul împletește poveștile de viață a cinci persoane care au trăit experiența refugiului cu fragmente din Ghidul de Obținere a Cetățeniei Române pentru Cetățeni Străini.  
Spectacolul creează contextul pentru cunoaşterea şi înţelegerea dinamicilor migrației și refugiului, și ale statutului refugiaţilor şi migranţilor în general. Spectacolul își propune să problematizeze și să discute în sfera publică aspecte de importanță fundamentală în contextul global contemporan, precum lupta împotriva migraţiei în paralel cu nevoia de migranţi pentru dezvoltarea economiei capitaliste, nevoia de refugiu, dreptul de a călători și de a-și schimba domiciliul ca drepturi fundamentale ale tuturor, instrumentalizarea „străinului” ca țap ispășitor pentru problemele sociale și economice.

Toate reprezentațiile au fost supratitrate în limbile engleză și arabă. 

Spectacolul face parte din proiectul Migration Stories, care a inclus și un turneu în Timișoara și Șomcuta Mare, orașe în care se află Centre de Cazare pentru Solicitanți de Azil.

Text și regie: Alice Monica Marinescu și David Schwartz

Cu: Alexandru Fifea, Katia Pascariu, Mihaela Rădescu, Andrei Șerban, Silviana Vișan

Scenografia: Adrian Cristea

Muzica: Cătălin Rulea

Facilitare documentare: Simina Guga

Mulțumiri speciale: Bashar Al-Kishawi, Margareta Eschenazy, Valentina Ivanov, Ahmad Marwi, Sana Rahimo

Parteneri: ADO SAH-ROM, Casa de Cultură a Studenților Timișoara (Teatrul Thespis), Casa de Cultură Șomcuta Mare

Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Premiera: 12 octocmbrie 2013, Anexa Muzeul Național de Artă Contemporană (Spațiul Platforma)

Spectacolul s-a jucat între 2013 și 2019 la București în cadrul Stagiunii de Teatru Politic (Spațiul Platforma 2013, Palatul Național al Copiilor 2014, Centrul de Teatru Educațional Replika 2015, MACAZ Teatru Coop 2016-2019) și în cadrul unui eveniment organizat de Forumul Cultural Austriac (la Centrul Național al Dansului, 2014).

Spectacolul a fost invitat la festivalul Temps d’Images Cluj (2014), la festivalul Butterfly Effect Galați (2014) și la Teatru Spălătorie Chișinău (Republica Moldova, 2016).

Spectacolul s-a jucat în turneu la Casa de Cultură a Studenților din Timișoara și la Casa de Cultură din Șomcuta Mare.

MOSES STORIES

2010

Narațiuni comunitare la căminul de persoane vârstnice Moses Rosen

– spectacol-lectură și prezentare de proiect –

Mamă (tată) trebuie să-ți spun ceva…

Azi am fost dat(ă) afară din…

Am 6 ani și mi-e frică de…

M-am simțit bătrân când…

„Moses Stories” este un spectacol-lectură ceface parte din proiectul Vârsta 4, proiect de artă comunitară desfășurat, din vara lui 2009, de tangaProject, împreună cu rezidenții Căminului de persoane vârstnice Moses Rosen. „Moses Stories” s-a dezvoltat ca o arhivă performativă de povești personale ale rezidenților căminului, obiectivele sale fiind schimbarea percepției asupra bătrâneții în societatea românească, stimularea creativității în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.

Timp de trei luni, artiștii tangaProject au dezvoltat împreună cu membrii comunității teme și subiecte care pornesc de la experiența de viață a fiecărui rezident.

Povestirea – ca metodă creativ-activă de intermediere a unei comunități – a fost  explorată prin diverse medii: scris, înregistrare audio, desen, colaj. 

Poveștile au fost gândite în funcție de câteva coordonate: datele biografice ale povestitorului în momentul în care își începe povestea, contextul social și politic în care este plasată povestea, importanța personală și comunitară a poveștii.

Narațiunile comunitare rezultate au fost arhivate la finalul proiectului sub forma unui radio-book.