Acasă Evenimente Solicitare suspendare evacuări din imobile din fondul PMB

Solicitare suspendare evacuări din imobile din fondul PMB

de Gazeta de Artă Politică

Stimate domnule primar Nicușor DAN,

Cele 25 de organizații semnatare vă solicită să dispuneți de urgență suspendarea pe termen nedeterminat a procedurilor de evacuare a persoanelor care locuiesc din necesitate în imobile din fondul autorității publice (locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie). În toate statele lumii, în această perioadă, autoritățile depun eforturi pentru restrângerea efectelor pandemiei de SARS-COV-2. Măsura fundamentală de protecție este distanța socială și, pe cât posibil, izolarea oamenilor în locuințe.

În aceste condiții, evacuarea unor oameni de către chiar o autoritate publică care are în portofoliu măsuri de reducere a efectelor pandemiei este nu doar contra-intuitivă, dar și periculoasă. Mai mult, dincolo de contextul pandemic, evacuările anunțate de Administrația Fondului Imobiliar, prin somațiile de executare înmânate oamenilor, sunt preconizate pentru luna noiembrie, în pragul iernii.

În acest moment, Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire este în contact cu 2 familii care au primit astfel de somații de executare. Aceste familii au încercat îndelung să își formalizeze situația de chiriași, însă fără succes. În cazul lor, termenul din somațiile de executare a expirat, putând fi evacuate în orice zi. Astfel, ele  trăiesc în această perioadă într-o formă de tortură psihică, neavând nicio alternativă de locuire, ci doar perspectiva locuirii în stradă, în plină pandemie și în pragul iernii. Acestea sunt cazurile care au ajuns în atenția organizației, dar numărul total al familiilor amenințate cu evacuarea de Administrația Fondului Imobiliar, instituție subordonată Primăriei Capitalei, este probabil mult mai mare. Pe această cale, cerem ca AFI să facă publică lista evacuărilor pe care le-a început, în toate stadiile de procedură (notificare, hotărâre judecătorească, somație de executare, executate), din 2019 până în prezent.

Reluăm solicitarea de a sista toate aceste evacuări. Este o măsură simplă, care poate duce la reducerea considerabilă a riscului de a transforma aceste familii funcționale în persoane fără adăpost, conform definiției FEANTSA. Fiind evacuări fără relocare adecvată, adică evacuări forțate, acestea contravin tratatelor internaționale privind drepturile omului, la care România este parte. Avem încredere că Noul București despre care ne-ați vorbit în campania electorală este unul în care se respectă dreptul fundamental la viață. Evacuarea acestor familii în această perioadă de pandemie este echivalentă cu expunerea lor la riscuri care le amenință sănătatea și, în unele situații, chiar viața.

 

Contact: Frontul Comun pentru Dreptul la locuire

 

Semnatari:

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire

ActiveWatch

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Centrul FILIA

Asociația O2G – Ofensiva generozității

Asociația E-Romnja

Asociația MozaiQ LGBT

Asociația Quantic

Asociația Culturală Replika

RomaJust – Asociația Juriștilor Romi

Căși Sociale ACUM!

Asociația ADO – Artă pentru Drepturile Omului

Asociația Carusel

Asociația tranzit.ro

Editura IDEA

Colectiva Mad Pride România

Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane

Asociatia EasyECO

Editura Hecate

Asociaţia FRONT

Asociaţia Frontal

Asociatia SOMARO – Magazinul Social

Centrul de Resurse Juridice

Fundaţia Parada

Fundația Agenția de dezvoltare comunitară ”Împreună”