Acasă Opinie Persoanele fără adăpost din Europa, puternic afectate de măsurile împotriva coronavirus

Persoanele fără adăpost din Europa, puternic afectate de măsurile împotriva coronavirus

de Gazeta de Artă Politică

de Daniel Boffey

Articol apărut în The Guardian, ultima modificare la data de 31 martie 2020

Măsurile de carantină lasă persoanele fără adăpost în risc de înfometare, lipsite de ajutor și vulnerabile la amenzile poliției

Desen despre locuirea la comun, Bucuresti, 2016

Persoanele fără adăpost din marile orașe europene suferă de foame și primesc amenzi de la poliție pentru că se află pe străzi în ciuda stării de carantină.

Pe tot continentul, lipsa măștilor de protecție, a mănușilor și a dezinfectanților de mâini pentru asistenții sociali a dus la închiderea centrelor de zi, a băncilor de alimente și a cantinelor pe care oamenii se bazau pentru hrană și servicii de sănătate.

Între timp, eforturile de a reduce răspândirea bolii între oamenii fără adăpost au variat de la închiderea pe timpul zilei a adăposturilor din Amsterdam, forțând oamenii să stea în aer liber, la ceea ce lucrătorii sociali descriu drept o politică „absurdă” a păstrării oamenilor în sălile de sport din Paris pentru a-i împiedica să se adune afară.

Lucrătorii sociali din toată Europa avertizează în interviurile cu The Guardian asupra crizei persoanelor fără adăpost, care au un risc mult mai mare de îmbolnăvire și deces din cauza bolilor respiratorii preexistente. Aceștia au declarat următoarele:

* Poliția din Italia dă amenzi persoanelor fără adăpost, forțând Federația Italiană a Organizațiilor pentru Persoanele fără Adăpost (fio.PSD) să apeleze la clemența Ministerului de Interne: „Nu pot rămâne acasă pentru că nu au o casă”, a spus federația. „S-a întâmplat în diferite orașe”, a declarat Michele Ferraris, purtătorul de cuvânt al federației. „Oamenii primesc o sancțiune pe care nu o pot plăti și trebuie să meargă la magistrat [pentru a cere anularea acesteia]. Dar aceste persoane nu sunt pe stradă pentru distracție.”

* Persoanele fără adăpost și familiile care locuiesc în spații de cazare temporare, inclusiv copiii, nu reușesc să obțină hrană suficientă. „În mod normal, la Bruxelles nu există oameni înfometați, oamenii pot găsi de mâncare, dar acum până și aceasta este o problemă pentru persoanele care trăiesc pe stradă”, a declarat Mauro Striano, responsabil de politici pentru Federația Europeană a Asociațiilor care Lucrează cu Persoanele fără Adăpost (FEANTSA), un ONG cu sediul la Bruxelles. Laura Slimani, de la Federația Asociațiilor de Solidaritate din Franța (Fédération des acteurs de la solidarité), a declarat: „Ajutorul alimentar se află într-o situație problematică [la Paris] din cauza lipsei de material de protecție [pentru lucrătorii sociali la băncile alimentare și centrele de zi]. Până acum este una dintre marile probleme.”

* Asistenții sociali din Praga au fost nevoiți să coasă măști și mănuși din resturi de materiale din cauza lipsei echipamentului de protecție. „Nu avem nimic”, a spus Stepan Ripka, de la ONG-ul ceh Platforma pentru Locuințe Sociale (Platforma pro sociální bydlení). „Oamenii au cusut protecții textile împreună la ei acasă. Va fi o mare problemă odată ce vom avea primul caz pozitiv în rândul lucrătorilor din serviciile sociale, deoarece pentru acești oameni va deveni prioritar să aibă grijă de ei înșiși.”

Pandemia de coronavirus a lovit Europa într-un moment în care un număr record de oameni trăiesc fără adăpost. Se estimează că, în fiecare noapte din an, există 700.000 de persoane care dorm pe străzi sau în adăposturi, în UE și Marea Britanie – în creștere cu 70% față de acum un deceniu, iar cifrele sunt încă în creștere în toate țările din uniune, cu excepția Finlandei.

„Spun că austeritatea a eșuat. Austeritatea a creat o mulțime de eșecuri și de cicatrici sociale în societatea noastră… Mă refer la ideea de a renunța la statul social, de a reduce tot timpul cheltuielile publice, ideea că problema locuirii poate fi soluționată doar de piața liberă. Ei bine, aceste lucruri nu au funcționat.”

Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat pentru The Guardian că starea fragilă a sistemului a arătat că politica de austeritate economică, implementată ca urmare a crizei financiare din 2007, este un eșec.

Schmit, fost ministru în Luxemburg, a făcut apel în cadrul recentelor reuniuni de miniștri ca guvernele să folosească fondurile UE pentru a evita mai multe decese printre cei mai vulnerabili.

„Să trăiești pe stradă are un impact uriaș atât asupra sănătății mintale, cât și a celei fizice – persoanele fără adăpost sunt, așadar, în cel mai mare risc”, a spus comisarul. „Adesea au deja patologii și, prin urmare, sunt considerate a fi mai vulnerabile. Coronavirusul va afecta și pe cei care îngrijesc persoanele fără adăpost. Este important ca și lucrătorii să fie protejați.”

Schmit a adăugat: „Spun că austeritatea a eșuat. Austeritatea a creat o mulțime de eșecuri și de cicatrici sociale în societatea noastră… Mă refer la ideea de a renunța la statul social, de a reduce tot timpul cheltuielile publice, ideea că problema locuirii poate fi soluționată doar de piața liberă. Ei bine, aceste lucruri nu au funcționat.”

Ruth Owen, director adjunct la Federația Europeană a Asociațiilor Naționale care Lucrează cu Persoanele fără Adăpost, a declarat că în ultimele zile au avut loc acțiuni pozitive la Londra, Paris, Praga, Barcelona și în alte localități, prin rechiziționarea de hoteluri, case de vacanță și proprietăți Airbnb, pentru a găzdui persoanele fără adăpost.

Totuși ea spune că un obstacol major constă în separarea celor sănătoși de cei infectați, dar fără simptome. Asistenții sociali din Belgia afirmă că starea persoanelor fără adăpost este evaluată doar pe baza unei mici tuse.

Owen a spus: „Avem nevoie de o abordare direcționată în testarea persoanelor fără adăpost, deoarece sunt un grup deosebit de vulnerabil, având mai puține posibilități să se protejeze și fiind mai susceptibili să se îmbolnăvească și să moară.”

„Majoritatea locurilor în care persoanele pot fi adăpostite sunt destul de periculoase în acest moment, dacă nu putem să separăm pe cei infectați de cei neinfectați.”

„Solicităm și echipament de protecție pentru oamenii care lucrează cu persoanele fără adăpost și vrem ca serviciile pentru persoanele fără adăpost să fie considerate servicii esențiale”, a spus Owen. „Aprovizionarea cu produse alimentare este și ea amenințată de condițiile de carantină și există o mare problemă privind voluntarii și personalul care să furnizeze acest serviciu.”

 

traducere din limba engleză de Silvana Râpeanu

www.theguardian.com/world/2020/mar/31/europes-homeless-hit-hard-by-coronavirus-response