Acasă Evenimente #YouAreNotAlone #NuEștiSingură

#YouAreNotAlone #NuEștiSingură

de Gazeta de Artă Politică

Apel la solidaritate internațională cu femeile bulgare

 

Drage tovarășe/ dragi tovarăși,

Acesta este un apel la solidaritate internațională cu un viitor protest din Sofia, Bulgaria, care va da voce suferinței noastre legate de valul violent de misoginie aflat în creștere în țara noastră.

Protestul va avea loc în data de 26 noiembrie 2018.

Solidaritate cu protestul femeilor din Bulgaria

Vom cere atât modificări ale codului penal, cât și modificări care au ca scop prevenirea delictelor misogine. Vom cere, de asemenea, să se pună capăt încălcărilor drepturilor femeilor muncitoare din țară și vom cere schimbări pentru a obține un sistem de securitate socială mai responsabil. Refuzul Bulgariei de a ratifica Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, la începutul anului 2018, a fost vârful de lance într-un proces de lungă durată de instigare la ură împotriva femeilor, care a inclus eliminarea treptată a drepturilor lor de muncă și anularea unor ani grei de luptă pentru drepturi sociale. De exemplu, îngrijirea copilului este dislocată din sfera socială, în timp ce guvernul promovează măsuri complet inadecvate împotriva violenței de gen, refuzând în mod evident să-i recunoască existența. Am asistat la un val de atacuri împotriva femeilor și împotriva persoanelor queer pe stradă, în locurile lor de muncă și în casele lor. Mulți bărbați s-au simțit amenințați de cele și de cei care își exprimă furia față de nemuritoarele structuri patriarhale, și au făcut deja un pas înainte pentru a-și apăra poziția privilegiată, bazându-se chiar pe abuzuri fizice și verbale. Cu fiecare zi care trece, mersul pe stradă în Bulgaria a devenit din ce în ce mai periculos pentru femei și persoane queer deopotrivă. De la începutul anului 2018, douăzeci și două de femei au fost ucise din cauza violenței domestice în întreaga țară. Există nenumărate victime ale hărțuirii sexuale.

În Bulgaria, condițiile de muncă sunt extrem de precare, cauzate de liberalizarea și dereglementarea pieței, pe termen lung și în continuă creștere. Femeile sunt afectate în mod disproporționat de aceste procese, după cum a arătat un raport recent despre industria textilă. Condițiile de muncă precare sunt cuplate cu o creștere constantă a riscului de excluziune socială și a sărăciei, cauzate de accesul redus la sistemul de securitate socială, în care, din nou, femeile suportă cele mai multe consecințe. În plus, există tentative foarte puternice din partea Asociației Bulgare a Capitalului Industrial (ABCI) de a reduce atât perioada, cât și valoarea indemnizației concediului de maternitate. Aceste încercări sunt apărate în mod activ de către politicieni din întreg spectrul politic, constituind un nou atac împotriva muncitorilor din Bulgaria, în special împotriva femeilor. Deși conștientizăm că doi ani de concediu de maternitate plătit este un serviciu social foarte rar întâlnit la nivel mondial, am dori să subliniem cât de importantă este păstrarea lui intactă pentru binele mișcării feministe din întreaga lume.

În primul rând, concediul de maternitate este rezultatul unei lupte feministe de lungă durată, așadar nu vrem să pierdem și mai mult din securitatea socială pentru care au luptat ​​mamele și bunicile noastre.

În al doilea rând, femeile primesc doar 380 BGN (160 EUR, 220 USD, 900 RON) pe lună în cel de-al doilea an de concediu, ceea ce, în mod evident, este o batjocură la adresa forței lor de muncă. Suma redusă a ajutorului social, lipsa grădinițelor municipale și de stat și salariile extrem de scăzute din țară pun femeile într-o situație imposibilă. În fiecare an, responsabilitatea îngrijirii copiilor cade din ce în ce mai mult asupra lor, îndepărtându-le de sferele publice.

În al treilea rând, credem cu convingere că îngrijirea copiilor ar trebui să fie o responsabilitate împărtășită nu numai între parteneri, ci și în societate în ansamblul ei. Persoanele implicate direct în procesul de îngrijire a copilului ar trebui să decidă cu privire la durata concediului pentru îngrijirea copiilor; procesul de luare a deciziilor nu ar trebui să fie dictat de interesele afacerilor sau ale pieței. A ne fi luat acest drept, ar însemna o altă luptă pierdută de către noi toți din întreaga lume.

 

Ce puteți face:

1. Puteți scrie un mesaj de solidaritate scurt (sau lung, după cum doriți), care va fi publicat în dVERSIA (http://dversia.net/category/english/) și care va fi disponibil online tuturor femeilor din Bulgaria. Vom traduce, de asemenea, unele mesaje și le vom posta cu hashtag #несисама (#nueștisingură), astfel încât femeile bulgare pot vedea că lumea le susține cauza. Trimiteți-ne mesajele voastre la adresa levfembg@gmail.com

2. Puteți scrie scrisori de protest Asociației Bulgare a Capitalului Industrial (ABCI) și îi puteți solicita să-și retragă cererea și să-și ceară scuze muncitorilor din Bulgaria. Adresa de email a acestora este: bica@bica-bg.org. Puteți folosi hashtag #несисама pentru a da voce protestului împotriva ABCI și pentru a le spune ce credeți despre această asociație.

În mod ideal, sprijinul vostru va ajunge la noi înainte de 26 noiembrie, astfel încât să putem continua să impulsionăm femeile, pentru ca acestea să se simtă sprijinite să participe la protest. Bineînțeles acesta nu este sfârșitul, așadar sprijinul vostru este binevenit și după data de 26 noiembrie. Vom duce lupta mai departe!

 

Solidaritate,

Левфем (Grupul Informal al feministelor bulgare de stânga)

levfembg@gmail.com

http://dversia.net/4095/youarenotalone-call-for-international-solidarity-with-bulgarian-women/

 

Lasă un comentariu