Acasă Evenimente Dosar Boicot Uber /// Protestele de la Cluj

Dosar Boicot Uber /// Protestele de la Cluj

2017 meme uber suaAugust 2016

Uber se lansează oficial în Cluj pe 4 august 20161 pentru a „prinde” festivalul Untold ce s-a desfășurat între 4 și 7 august. Pentru că nu avea încă parteneri în Cluj, compania a adus peste 100 de șoferi parteneri din București și a oferit o reducere de 50% curselor2.Totul a pornit de la un șofer Uber care a vorbit urât cu un taximetrist și care apoi a fost blocat cu mașinile de mai mulți taximetriști. Șoferul Uber a sunat la Poliție pentru a se plânge că este agresat. În replică, pe 6 august 2016 mai mulți taximetriști s-au urcat în calitate de clienți în mașini conduse de șoferi Uber, cu destinația Secția 6 de Poliție Cluj-Napoca. În momentul în care s-au dat jos din mașini, au alertat polițiștii că se efectuează transport neautorizat de persoane. Șoferii Uber prinși astfel au replicat că-și duc niște prieteni cu mașina. Când au văzut că sunt amendați, au sunat, la ora 1 noaptea, un avocat din București și le-au spus polițiștilor că nu mai au nimic de declarat.

La ora 2, Uber era suspendat la Cluj și nu se mai putea comanda mașină. Patru șoferi parteneri ai companiei Uber au fost amendați la Cluj cu câte 25.000 de lei pentru efectuarea de transport public de persoane în regim de taxi fără autorizație3.

Clusterul Taxi Cluj, un sindicat al șoferilor de taxi, declară pe 8 august că militează pentru echitatea tuturor transportatorilor4, lucru nerespectat de compania californiană. Astfel că, pe lângă flagrantul organizat în august, taximetriștii duc lupta în instanță.

Noiembrie 2016

Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania anunță printr-un comunicat de presă că vor interzicerea UBER: „Având în vedere numărul mare de maşini care operează deja pe teritoriul oraşului Cluj-Napoca (aproximativ 100 de maşini) sub denumirea de operator de transport UBER, Asociaţia Taximetriştilor Cluj-Napoca a fost nevoită să ia măsurile juridice, legale care se impun în vederea respectării legislaţiei transportului de persoane în regim de taxi de către toată lumea.

Potrivit legislaţiei din România este interzis transportul public de persoane, contra cost, cu un autoturism care nu deţine autorizaţie de taxi valabilă sau copie conformă valabilă – în acest sens sunt prevederile art. 58 din Legea 38/2003.

Este anormal/ilegal ca persoanele care efectuează transport de persoane în regim de taxi sub denumirea UBER să nu respecte legislaţia din România, şi să funcționeze fără autorizaţie de transport, fără certificat valabil eliberat de Primăria Cluj-Napoca, fără a avea asigurare valabilă pentru persoanele pe care le transportă şi bagaje şi multe alte acte necesare pentru a efectua în mod legal serviciul de taximetrie pe teritoriul României.

Motiv pentru care şi autorităţile publice, respectiv Serviciul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca a procedat la sancţionarea a 4 dintre persoanele care efectuează transport de persoane, contra cost, sub denumirea de UBER, însă cu toate acestea ei funcţionează liniştiţi pe teritoriul României fără a deţine niciun fel de acte sau de autorizaţie în domeniu.

Prin urmare am început demersurile legale în vederea interzicerii utilizării pe teritoriul României a serviciului de transport persoane, contra cost – UBER – până nu respectă dispoziţiile legale în domeniu, ca şi ceilalţi operatori de transport persoane în regim de taxi.

În acest sens am angajat societatea de avocatura Campan&Timonea pentru a deschide acţiune de concurenţă neloială împotriva companiei Uber, înregistrată pe rolul Tribunalului Cluj, precum şi sesizare la Consiliul Concurenţei.

Sperăm ca prin efectuarea acestui demers juridic, toată lumea care desfăşoară transport public de persoane – în regim de taxi – de pe teritoriul României, inclusiv UBER, să respecte prevederile legale în domeniu, întrucât NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE”.

Tribunalul Cluj decide ca, până la soluționarea cazului, activitatea Uber în Cluj se suspendă.

Tania Maria Campan, avocat: „Sunt servicii de taximetrie mascate. Taximetriştii sunt obligaţi să aibă asigurare de transport persoane, pe lângă RCA. Cei de la Uber nu au nevoie, nu li se impune.”

Taximetrist: „Avem o şcoală de taxi, teste psihologice, vizite medicale, autorizaţii de la primărie, ITP din 6 in 6 luni.”

Alexandra Corolea, purtătoare de cuvânt Uber România: „După fiecare cursă un pasager îşi primeşte o factură fiscală în contul său online. Uber nu este un serviciu de taxi.”

Potrivit legii, în România este interzis ca un şofer să transporte persoane contra cost, fără autorizaţie. În caz contrar riscă o amendă de până la 5.000 de lei. Astfel, politiştii au amendat până acum zeci de şoferi Uber, mulţi dintre ei pârâţi de taximetrişti. Cu toate acestea, aplicaţia Uber se extinde.

Pe 25 noiembrie, Curtea de Apel decide că Uber are voie să funcţioneze în Cluj, suspendând decizia Tribunalului Cluj – prin care se interzicea funcționarea Uber cel puțin până la soluţionarea procesului de concurenţă neloială intentat de Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania.

Reprezentanţii Uber punctează că recomandările Comisiei Europene spun clar că serviciile ca Uber trebuie încurajate şi reglementate, nu interzise.

E un prim pas care ne bucură. Vom continua să ne susţinem argumentele. Uber e un serviciu iubit de consumatori pentru că oferă calitate, transparenţă şi siguranţă sporită, datorită tehnologiei. Pentru noi, nu este o luptă împotriva taxi, cu cât mai multe opţiuni, cu atât mai bine, iar taxiurile vor avea mereu un rol imporant în dinamica unui oraş. Noi susţinem dreptul consumatorilor de a alege. Oraşele s-au dezvoltat, dar opţiunile au rămas aceleaşi, oamenii au nevoie de mai multe alternative, este loc pentru toată lumea”, a precizat Uber România.

Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania este însă hotărâtă să continue lupta.

Citește dosarul integral Boicot Uber aici.

1 http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/uber-functional-in-cluj-napoca-din-4-august-2016-care-vor-fi-tarifele–149477.html

2 https://transilvaniareporter.ro/actualitate/uber-reduce-costul-curselor-din-cluj-cu-50-pe-perioada-festivalului-untold-pentru-fluidizarea-traficului/

3 www.clujust.ro/patru-soferi-uber-au-fost-amendati-la-cluj-cu-cate-25-000-lei-video/

4 http://transilvaniareporter.ro/actualitate/clusterul-taxi-cluj-doreste-sa-existe-echitate-intre-taximetristi-si-uberisti/

0 comentariu

DOSAR: BOICOT UBER – Arta politica joi, 4 mai 2017 - 19:52

[…] (Citește întreg materialul aici.) […]

Raspunde

Lasă un comentariu