Acasă Istorii Personale Europa: zona sclaviei moderne

Europa: zona sclaviei moderne

de Gazeta de Artă Politică

Și ne ducem de bună voie, ca mielul la tăiere

interviu cu BOGDAN DROMA

Bogdan Droma a muncit în Berlin pentru trei luni, între august și octombrie 2014, la construcția faimosului mall Mall of Berlin. În urma neplății a multor săptămâni de muncă și a altor abuzuri suferite, acesta, alături de alți colegi, a protestat între noiembrie și februarie 2014, aproape zilnic, transformând denumirea populară a mallului construit în Mall of Shame. Cazul muncitorilor de la Mall of Berlin e departe de a fi unul izolat, așa că, împreună cu Bogdan, ne dorim să pornim o conversație cu privire la munca la negru a imigranților în Occident.

Salut, Bogdan. Ai putea să începi prin a ne povesti cum ai ajuns să muncești în Germania?

Am plecat în Germania din Anglia ca să lucrez la Mall of Berlin. Am avut promisiunea că o să muncim cu un contract de muncă și cu un loc de cazare, dar nu s-a întâmplat tot ce ne-au promis: am primit doar un loc de muncă. Contract nu am primit, loc de cazare ca lumea nu am primit. Am dormit și în stradă la început, iar locul de cazare pe care ni l-au găsit ulterior era exagerat de scump. La început, în fiecare săptămână ni se promitea că o să semnăm contractul de muncă, dar se întindeau cu n scuze, ba că nu e contabila, ba că nu era femeia cu care trebuia să facem contractele. Au găsit scuze, ne-au dus cu vorba, pană la urmă noi am înțeles: contractele de muncă de fapt nu se vor semna.

Cum crezi că se ajunge în astfel de situații precare pentru muncitorii migranți? Crezi că o situație ca a ta ar fi putut fi evitată?

Granițele care s-au deschis pentru noi înspre afară sunt încețoșate și dubioase și trebuie să fii un sclav muncitor la negru ca să poți să obții niște amărați de bani. Nu avem pe nimeni care să ne apere atunci când întâmpinăm probleme. România are porțile larg deschise spre Europa, dar Europa înseamnă pentru români zona sclaviei moderne, și ne ducem de bună voie, ca mielul la tăiere. Nu ne pune nimeni pistolul la cap să mergem la muncă în afară, ne spun doar că acolo un salariu este 1500 de euro și, când auzi „salariu 1500 de euro”, unde nu te-ai duce, te-ai duce de nevoie și în China să muncești, la celălat capăt al lumii. Dar autoritățile noastre nu ne spun și alte lucruri pe care ar trebui să le facem înainte să ajungem acolo sau când ajungem acolo. Sunt foarte puține cazurile în care românii o duc bine la muncă în afară.

Crezi că autoritățile române sau germane sunt conștiente de aceste realități? Și-ar putea informa mai bine cetățenii?

La nivelul conducerii europene, liderii acestei uniuni, cred eu, știu de dinainte de a se deschide ușile ce îi așteaptă pe muncitori. Știu cu ce persoane se vor întâlni acești oameni care pleacă la muncă în străinătate, așa cum știi și tu ce se întâmplă la tine în curte. De exemplu, dacă ai un câine mai rău căruia îi place să se furișeze, tu îl ții legat, pentru că dacă îi dai drumul, îl calcă mașina, sau ceva rău i se poate întampla. Deci știi dinainte ce se va întâmpla, dar te-ai săturat de câinele ăla, te-ai săturat să îi dai să mănance, vrei să scapi de el și îi dai drumul, îi dezlegi lanțul. Nu îi deschizi poarta să iasă, știi că are un loc pe acolo, pe unde poate ieși. Așa ei au făcut portița asta de călătorie în Europa și zvonul că muncești pe 1500 de euro, pe 2000 de euro plus cazare plus masă. Asta este gaura mică din gard prin care câinele vede un ciolan, dar când iese afară să ia ciolanul, vine mașina și îl călca. Asta au făcut autoritățile, asta au făcut liderii Uniunii Europene. Ei știu ce ne așteaptă atunci când ne părăsim țara, dar s-au săturat să ne dea ei de mâncare și să ne aibă de grijă, așa că ne lasă să plecăm. Muncitorii români sunt câinii care pleacă în Europa după un ciolan și mașina care îi calcă este firma din străinătate care își bate joc de om. În concluzie, din experiența mea și a colegilor mei plecați la muncă în străinătate, avem porțile larg deschise spre sclavie și doar cei foarte norocoși au un loc de muncă plătit și o duc bine. Dar nu știam asta înainte să plec pentru că nu se mediatizează: foarte rar ajunge în media că românii o duc greu afară. Suntem mințiți că sutele și miile de euro se fac cu ușurință, ca statul să se poate dezice de responsabilitățile față de cetățenii săi. Statului român îi convine ca ei să plece și să plece în continuare, ca mine. Eu am plecat să strâng niște bani și cu banii strânși să pot să mă descurc aici în România.

Totuși, avem ideea că statele vestice, în special cel german, reprezintă modele ale corectitudinii și respectului. Crezi că e așa, sau e doar o fațadă menită să mențină iluzia post-colonială a vestului mai dezvoltat?

Există ideea că Germania este foarte dezvoltată și civilizată, dar în același timp odată ce ajungi acolo ca muncitor străin, sărac, descoperi că nu e chiar așa, pentru că există foarte multe lucruri ascunse în spatele acestei cortine a dezvoltării și civilizației. Cum este posibil ca noi să postăm clipuri pe internet și televiziunile, ziarele să ne ia interviuri, iar noi să spunem că am muncit la negru, nu ne-am primit banii, și nici contracte de muncă nu am primit, și nimeni să nu ia atitudine? Adică vezi, ți se spune în față că mall-ul ăsta e lucrat la negru, și tu, ca autoritate, nu iei nici o atitudine!? Nu e clar că ești mânjit și tu și că ai foloase pe care vrei să le protejezi? Păi, noi am stat acolo trei luni de zile și am protestat, am fost la Zoll1și am depus plângere, am fost și la poliție, am făcut tot ce era posibil, dar nimeni nu s-a gândit să judece companiile, sau să ia pe cineva la întrebări. E clar că acest guvern german beneficiază de pe urma muncii ilegale, la negru, pentru că altfel, s-ar interesa mai mult de soarta muncitorilor migranți care vin la ei și le dezvoltă țara. E clar că interesul lor e ca oamenii să muncească, să nu fie plătiți și să plece. Pentru că ei s-au ales cu o dezvoltare, au un mall construit, au apartamente, blocuri, au șosele, străzi, dezvoltare pe gratis și normal că le convine. Dar nu este etic, nu poți să permiți așa ceva. Deci e în interesul lor să se întâmple această muncă exploatativă la negru și ei o facilitează cât de mult se poate. Și răspândesc și acest vis că lucrurile sunt bune și salariile mari. Le convine ca granițele să fie deschise, le convine ca muncitorii săraci din Europa de Est să vină, să muncească, iar apoi să plece. Dar în același timp, fac ca totul să fie dificil pentru noi: dacă am avea posibilitatea unui recurs legal împotriva acestor firme, nu le-ar fi așa de ușor. Dar atâta vreme cât poziția noastră este precară, acest ciclu de muncă pe gratis sau muncă ieftină poate continua.

Deci crezi că guvernele vestice sunt implicate și doresc să faciliteze acest ciclu exploatativ?

E în puterea guvernului să ajute muncitorii migranți să intre în legalitate. Nu o fac pentru că au interesul ca oamenii să muncească cât mai mult la ei în țară pe bani foarte puțini sau deloc, ca ei să se dezvolte, iar ca țările sărace să rămână sărace, sau dacă se poate să ajungă și mai sărace ca la început. Astfel, guvernele vestice vor obține mână de lucru și mai ieftină din țările din Est, și le vor împrumuta bani acestor țări, care, dacă vor ajunge și mai sărace, automat vor avea nevoie de bani. Dacă țările sărace vor avea nevoie de bani, Europa de Vest cu „mare bucurie în suflet” le va ajuta, pentru ca apoi să primească și mai mulți bani, în urma dobânzilor adăugate. „Sunteți la greu, noi vă ajutăm, că suntem ca frații. Uitați, un împrumut pe 20 de ani, cu dobândă x, pe care voi nu veți putea să îl dați înapoi. Vai, ce mișto, super, dacă nu veți putea să îl dați înapoi, va trebui să privatizați nu știu ce, și va trebui să cumpărați de la noi, vai ce tare. Și ale noastre vor fi foarte scumpe, vai ce bine. Ne vom dezvolta ca frații, doar că voi veți fi sclavii noștri. Însă nu vă spunem asta în față, vă manipulăm ca să fiți sclavii noștri”. În același timp, acest ciclu e benefic și pentru guvernele țărilor din Est, precum România, care se pot spăla pe mâini de responsabilitatea față de cetățenii lor. Acum că posibilitatea de a munci în Vest există, statul este absolvit de datoria de a asigura tuturor un trai decent. Responsabilitatea devine una individuală: dacă vrei bani, dacă vrei să trăiești, mergi și muncești în Vest. Dacă nu faci asta, ești leneș, deci de ce să te ajute statul român !?

 mallshame

Ce îți dorești să fi știut înainte de a face pasul de a pleca să muncești în străinătate? Crezi că această experiență ar fi putut fi evitată dacă ai fi fost informat corespunzător?

Aș fi dorit să știu că există riscul foarte mare să nu îți primești banii dacă muncești în altă țară și aș fi vrut să știu că drepturile mele acolo sunt zero; chiar dacă pe hârtie există, nu le respectă nimeni, pentru că eu, ca cetățean român, sunt inferior unui cetățean german. Ierarhia economică dintre țări se reflectă și la nivel de individ. De asemenea, aș fi vrut să știu cu cine am de-a face; eu nu am cum să știu lucrurile astea decât din experiența altor oameni și din partea autorităților care au primit plângeri. Dacă tu, ca autoritate, primești plângeri de genul, sute, mii, e clar că există un fenomen în desfășurare care afectează oamenii, și lipsa de interes a autorităților e foarte mare, atât de mare, încât poate deveni chiar criminală. Îmi închipui că și autoritățile române și cele germane s-au confruntat cu plângeri din partea unor oameni ce au avut experiențe similare cu ale noastre. Povestea noastră a ajuns mai cunoscută doar pentru că protestele noastre și refuzul nostru de a tăcea și înghiți a făcut ca această experiență să fie mediatizată. Totuși, îmi vine greu să cred că suntem singurii… Am auzit multe povești similare; dar, din nou, cred că e în interesul lor ca oamenii să nu știe aceste povești și plângeri și să vină la muncă în afară în continuare.

Într-adevăr, motivul pentru care povestea voastră a ajuns atât de cunoscută este pentru că tu și câțiva colegi ați protestat timp de mai multe luni. Spune-mi mai multe despre asta: cum ați început, și cum s-a desfășurat acest protest?

Am pornit acel protest pentru că nu ne primiserăm banii. Nu puteam să cred că în Germania se poate întâmpla așa ceva. M-aș fi gândit la alte țări, dar nu tocmai la Germania. Se spunea că neamțul e om corect. În cazul fratelui meu, pe două luni nu primise banii, în cazul meu, pe o lună și o săptămână, aproximativ. Dar ideea protestului nostru nu a fost doar pentru bani. Pentru bani am protestat doar zece zile, două săptămâni, dar după asta, s-a transformat deja în altceva, pentru că noi eram tratați pur și simplu ca niște sclavi. Știau că noi nu aveam puterea să luptăm, și că cel mai ușor ne era să lăsăm lucrurile așa și să plecăm. Așa că noi am vrut să tragem un semnal de alarmă și să arătăm ce se întâmplă. Românii sunt văzuți ca hoți, că vin să fure – păi, normal! Ajungi acolo să muncești, nu îți primești banii, și trebuie să rabzi de foame – păi, cum să rabzi de foame! Mergem să furăm o bucată de salam din supermarket, ne prind și zic că ăștia sunt din România, au venit la furat. Păi, cum să nu fure dacă noi am venit să muncim și voi, nemții, nu ne dați banii!? Cine e hoț mai mare, eu care am muncit pentru tine, și mă duc să fur că nu am ce să mănânc, sau tu, care ești „om de afaceri” și mă iei să îți muncesc ca să nu îmi dai apoi banii? Tu cum te numești? Evazionist? A, evazionist nu e hoț, că sunteți hoți mai spălați, mai de clasă. Păi, trebuie să vă anunțăm că hoții mai mari și mai criminali voi sunteți, nu noi care mergem să furăm o bucată de salam și vă luptați și foarte mult să ne țineți în situația asta săracă. Dar, bineînțeles, că vă convine: ne mențineți în sărăcie, ne obligați să furăm, iar apoi ziceți că de-asta nu merităm drepturi, că suntem români și furăm, deci de-asta nu putem lupta împotriva voastră, și de-asta nu ne putem obține drepturile și salariile. E un cerc vicios: suntem tratați foarte prost, ca muncitori migranți, ceea ce ne obligă să recurgem la măsuri extreme, ca apoi să le oferim motive să ne trateze și mai prost și să ne și nege mai multe drepturi.

Ce crezi că a dus la această situație? Cum au ajuns cetățenii români și cetățenii țărilor estice ale Unionii Europene să se vadă constrânși să muncească în Vest? Percepi statutul României de țară constituentă a Uniunii Europene drept unul avantajos pentru populație?

Se cere în Uniunea Europeană egalitate și să fii la nivelul standardelor europene. Păi, care e standardul european? 800-1000 de euro salariul minim pe economie? România cu 10 milioane e la standard european? Au scos chioșcurile de pe stradă din România pentru că așa cere standardul european? Păi, voi faceți standarde europene doar în folosul altora? Nu se poate așa ceva. E doar pentru ei, acolo, noi suntem ca niște sclavi subjugați, vasali moderni. Trebuie să respectăm ce zice împăratul. Noi, acum, ca să avem ușile deschise, să ajungem la voi în țară [în Vest], ca să muncim la voi în țară și să v-o dezvoltăm, trebuie să respectăm niște standarde europene care îngreunează populația și mai mult. De exemplu, luându-i chioșcul de pe stradă al omului, comerțul de stradă, nouă ne-ai luat pâinea de la gură și ne obligi să mergem să muncim la tine în țară [în Vest]. Că ajungi, că în străinătate se primesc salarii enorme. Dacă nouă ni s-a luat pâinea de la gură de dragul standardului european, noi mergem să lucrăm în străinătate. Acuma, voi nu știați ce găsim noi acolo? Știați, dar vă convine. În urma acestei integrări în Uniunea Europeană, noi nu avem beneficii. Suferim mai mult, ca să fim forțați să plecăm (ceea ce bineînțeles că putem face cu ușurință pentru că granițele sunt deschise) și să prestăm muncă gratis pentru voi.

Europa își bate joc de noi. Vorbesc de Uniunea Europeană. Da, Europa își bate joc de noi, pentru că noi plecăm la muncă dintr-o țară săracă, noi suntem dispuși să acceptăm multe înjosiri, program de muncă foarte greu, condiții de muncă și locuire foarte grele, noi suntem dispuși să muncim foarte mult și pe foarte puțin, față de cei din țări mai bogate. Noi muncim pe un program de 10 ore cu 5 euro pe oră cu un șef care îți zice: „Muncește mai repede! Dar de ce ai stat să fumezi?”. Pur și simplu avem în spatele nostru un stăpân. Înainte, aveai un stăpân care te biciuia, acum avem un șef constant nemulțumit de noi, oricât de mult și bine am munci. Tot timpul vrea mai mult de la noi, pentru că noi le producem și mai mult, și mai mult, oricât de puțin ni s-ar oferi, pentru visul ăsta pe care îl urmărești, de a strânge bani. Pentru visul ăsta, pentru visul de a strânge bani și de a trăi mai bine, muncești oriunde și pentru orice salariu. Noi avem o voință așa de mare de a face ceva, de a realiza ceva, iar ei văd că noi venim acolo ca să muncim, ca să strângem niște bani și își bat joc de noi pentru că pot. Ar putea să ne respecte la locul de muncă, să ne facă contract de muncă, am putea să primim o cazare omenească. Dacă te duci la ușa autorităților pentru acte, ori îți închid ușa, ori îți spun nu se poate acum, ori îți cer altă hârtie, și te țin pe acolo pe la ușile lor până când vrei să te lipsești. Adică, te obligă să te întorci în stradă, să muncești la negru sau să mergi la furat, deși ar putea pur și simplu să îți facă niște acte. Pentru că le convine.

De-asta am protestat: ca să tragem un semnal de alarmă cu privire la ce se întâmplă în țara asta cu românii, și cu alți muncitori străini.

Muncitorii români din spatele mișcării Mall of Shame, sprijniți de sindicatul muncitoresc FAU Berlin2, au dat în judecată Mall of Berlin pentru salariile restante, iar momentan așteaptă rezultatele procesului.

1Prescurtare a Direcției Generale a Vămilor din Germania, www.zoll.de.

2FAU Berlin (Freie Arbeiterinnen- und Arbeiter-Union Berlin, Sindicatul Liber al Muncitoarelor și Muncitorilor Berlin) este un sindicat independent și construit de la bază. Face parte din Federația Sindicatului Liber al Muncitorilor din Germania, care la rândul său este membră a Asociației Internaționale a Muncitorilor (IWA). 

interviu realizat de LAURA AVRAM 

Lasă un comentariu