Acasă Evenimente PRIMĂVARA EVACUAȚILOR – MITING: MARȚI 12 MARTIE, ORA 13.00 LA PRIMĂRIA SECTORULUI 5

PRIMĂVARA EVACUAȚILOR – MITING: MARȚI 12 MARTIE, ORA 13.00 LA PRIMĂRIA SECTORULUI 5

de Gazeta de Artă Politică

Marți 12 martie 2013, ora 13, Primăria Sectorului 5 (str. Eforie nr. 6)

Comunitatea Rahova-Uranus protestează împotriva incapacității și indolenței Primăriei Sectorului 5, în problema evacuărilor și a situației sociale a membrilor comunității.

De peste 7 ani, comunitatea solicită Primăriei să găsească soluții viabile pentru cei în stare de evacuare iminentă din fostele imobile naționalizate retrocedate. Acum, când a venit momentul evacuării, oamenii se găsesc în stradă, fără nici o soluție.

Comunitatea îi roagă pe toți susținătorii ei să se solidarizeze, astfel încât să prevenim împreună probleme sociale mult mai grave care pot decurge din situația disperată a oamenilor ajunși în stradă. Toți cei în stare de evacuare, din sectorul 5 și din alte părți, sunt rugați să ni se alăture pentru a demonstra împotriva autorităților.

SITUAȚIA JURIDICĂ A COMUNITĂȚII RAHOVA-URANUS

În 2001 a apărut legea 10, care spune că proprietarii care au fost desproprietăriți abuziv de către stat în perioada comunistă au dreptul să își recupereze casele. Locatarii, care au plătit chirie statului în tot timpul șederii în aceste case, au dreptul la o minimă protecție prin aceeași lege:
1. din partea proprietarilor – încă 5 ani de stat în casă, plătind chirie, timp în care autoritățile trebuie să găsească soluții pentru cei care sunt cazuri sociale;
2. din partea autorităților – după cei 5 ani, trebuie asigurate locuințe sociale persoanelor care au dreptul la ele – cei care nu au avut proprietăți pe care să le vândă, au venituri sub medie, au dizabilități etc.

DREPTUL INTERN ȘI INTERNAȚIONAL

Statul român a semnat numeroase tratate internaționale și regionale care protejează dreptul tuturor la locuire adecvată (Pactul Internațional privind Drepturile Economice, Sociale și Culturale, Pactul Internațional privind Drepturile Civile și Politice, Convenția Internațională privind Eliminarea tuturor Formelor de Discriminare Rasială și Convenția Europeană a Drepturilor Omului), care fac parte din legislația internă.

Conform dreptului internațional, evacuările pot fi efectuate doar în ultimă instanţă, după ce alternativele au fost explorate şi numai după ce garanţiile procedurale adecvate şi juridice au fost puse în aplicare. Acestea includ consultare reală cu persoanele afectate, o înştiinţare adecvată și rezonabilă transmisă în prealabil, o locuinţă adecvată alternativă şi despăgubiri pentru toate pierderile suferite, garanţii privind modul în care evacuările vor fi effectuate, accesul la remedii şi proceduri juridice, inclusiv accesul la asistenţă juridică. Statul trebuie să asigure că nici o persoană nu este lăsată fără adăpost sau vulnerabilă în fața altor încălcări ale drepturilor omului în urma unei evacuări.

COMUNITATEA RAHOVA URANUS ȘI EVACUĂRILE ÎNCEPUTE

Chiriașii din Rahova-Uranus trebuie acum să elibereze casele recâștigate de proprietarii de drept, însă autoritățile nu au dat nicio soluție, în ciuda nenumăratelor cereri depuse atât la Primăria Sectorului 5, cât și la Primăria Municipiului București.

După 7 ani de încercări ale comunității Rahova-Uranus de a avea un dialog direct cu primăria (prin dezbateri publice cu reprezentanții Primăriei Sectorului 5, mese de dialog, proteste prin intermediul unor spectacole de teatru, filme documentare, expoziții, concerte), problemele Comunității Rahova-Uranus au rămas nerezolvate. La ultima masă de dialog (8.02.2013) autoritățile, prin Primarul Marian Vanghelie, au promis comunității Rahova-Uranus rezolvarea temporară a problemei urgente a evacuărilor iminente, dar și implicarea pe termen lung în soluționarea problemei locative a comunității Rahova-Uranus.

Totuși, în momentul de față, prima familie în stare de urgență este aruncată în stradă, fără niciun fel de protecție. În următoarele luni vor fi evacuate majoritatea familiilor din comunitatea Rahova-Uranus, comunitate cu peste 100 de persoane.

Astfel, joi, 7 martie 2013, familia Moldoveanu, cu cei 13 membri ai săi, au rămas fără locuință
– Cami Ioniță, cu soțul ei, Anton și cei doi copii: Bebicu și Mihăiță;
– Ion Moldoveanu și Niculae, fiul său, ambii persoane cu dizabilități;
– Tudor Moldoveanu;
– Viorica și Gheorghe Moldoveanu, vârstnici;
– Mihăiță Moldoveanu, împreună cu soția, Claudia, și cele două fiice, Elena și Ioana.

URMEAZĂ CELELALTE FAMILII DIN RAHOVA-URANUS, ÎN ACEASTĂ PRIMĂVARĂ.

Fotografii de Vlad Petri:

0 comentariu

”Înainte eram puțini, acum suntem mai mulți și o să fim și mai mulți!” | Gazeta de Arta Politica luni, 11 martie 2013 - 23:23

[…] Informații despre mitingul Primăvara Evacuaților aici. […]

Raspunde
moldoveanu ion joi, 28 martie 2013 - 05:26

casa avacuare strada sabinelor nr 9 casa avacuare vechime 30 ani prioprietarul a cumparat unde bani mita primarul vangelie rusine prioprietarul mita bani chiriasi si imobil bani mita propietarul mita bani

Raspunde

Lasă un comentariu