Acasă Evenimente #solidaritate – cu lupta pentru dreptul la locuire din Ungaria

#solidaritate – cu lupta pentru dreptul la locuire din Ungaria

de Gazeta de Artă Politică

Mesaj al grupului A Város Mindenkié/Orașul este pentru toți!

Dragi prietene și prieteni internaționali,

În 15 octombrie 2018, în Ungaria a intrat în vigoare o nouă lege, care penalizează oamenii fără adăpost mult mai aspru decât până în prezent. Constituția modificată în vara anului 2018 declară în mod categoric că „locuirea curentă în spațiile publice este interzisă” în Ungaria. Astăzi, oamenii fără adăpost pot ajunge chiar la închisoare pentru singurul motiv că nu au unde să locuiască. Societatea maghiară a reacționat în mod diferit la această nouă legislație, însă valul de solidaritate cu oamenii fără adăpost și rezistența în masă împotriva acestei legi sunt mai puternice decât oricând.

Protest pentru dreptul la locuire, Budapesta, foto Csoszó Gabriella

În 29 septembrie, „Orașul este pentru toți!” a organizat cel de-al optulea marș pentru locuire, în care s-a cerut oprirea evacuării familiilor cu copii și abrogarea noii legi împotriva persoanelor fără adăpost. Mai mult de 1000 de persoane au participat la acest marș.

În 14 octombrie, scriitori contemporani, în colaborare cu grupul „Orașul este pentru toți!”, au organizat un protest în masă în fața Parlamentului. La protest au fost mai mult de 1000 de persoane.

În primele două săptămâni de la intrarea în vigoare a noii legislații, poliția a desfășurat activități intense de hărțuire și patrulare, în special în Budapesta. În același timp, o serie de declarații de solidaritate au fost emise de avocați, scriitori, profesori, cercetători sociali, asistenți sociali, medici, psihologi, creștini și activiști romi. În total, aceste petiții și scrisori deschise au fost semnate de câțiva mii de maghiari.

Cunoaștem cel puțin șase persoane fără adăpost care au fost deținute și aduse în fața instanței printr-o procedură în temeiul noii legi. În trei dintre aceste cazuri, instanța a dat un avertisment inculpaților, într-unul dintre cazuri, acuzațiile au fost respinse, întrucât inculpatul a reușit să dovedească faptul că avea o baracă în care să locuiască, iar alt caz a fost amânat din cauza stării de sănătate a acuzatului. În două dintre cazuri, instanța regională a suspendat procedura și a supus întreaga legislație Curții Constituționale pentru supervizare. În prezent, soarta persoanelor fără adăpost din Ungaria se află în mâinile Curții Constituționale, care are 90 de zile la dispoziție pentru a lua o decizie cu privire la respectarea, abrogarea sau modificarea legii.

Duminică, în 4 noiembrie, „Orașul este pentru toți!” a organizat un protest în fața Curții Constituționale pentru a atrage atenția asupra faptului că situația persoanelor fără adăpost poate fi soluționată numai prin intermediul unor politici de locuire responsabile care să ofere locuințe accesibile, sănătoase și stabile pentru toți, și nu prin pedepsirea persoanelor care se află deja pe stradă.

Cum s-a ajuns la această situație? Incriminarea persoanelor fără adăpost nu este un fenomen nou în Ungaria: guvernul a încercat să facă ilegală locuirea pe stradă încă de când a ajuns la putere în 2010. Între 2013 și 2016, au fost aduse acuzații împotriva a aproape 600 de persoane fără adăpost, majoritatea primind avertismente de muncă obligatorie în folosul comunității. În paralel, în ultimii 8 ani de zile, grupul „Orașul este pentru toți!” a luptat împotriva criminalizării persoanelor fără adăpost, organizând proteste în masă, acțiuni de nesupunere civică sau acțiuni de solidaritate internațională, printre altele. Ultima dată am încercat să schimbăm situația în 2016, când am propus parlamentului maghiar un proiect de lege de retragere a versiunii anterioare a regulamentului. Din păcate, proiectul de lege nu a fost adoptat și acum ne confruntăm cu o lege și mai amenințătoare.

Cum puteți ajuta?

Dacă doriți să ne sprijiniți lupta de susținere a persoanelor fără adăpost, puteți face o donație aici >>>

Dacă doriți să organizați o proiecție gratuită a filmului despre grupul nostru, „Nicio țară pentru cei săraci”, vă rugăm să ne scrieți la adresa avarosmindenkie@gmail.com.

Dacă sunteți jurnalist și doriți să documentați situația din Ungaria, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail la adresa avarosmindenkie@gmail.com.

Vom reveni!

Mai multe noutăți în limba engleză despre activitatea grupului „Orașul este pentru toți!”. Vă vom ține la curent cu situația din Ungaria și vă vom anunța dacă există vreo altă modalitate de a ne sprijini lupta.

Orașul este pentru toți!

Blogul A Város Mindenkié/Orașul este pentru toți!www.avarosmindenkie.blog.hu

Pagina FB A Város Mindenkié/Orașul este pentru toți!www.facebook.com/AVarosMindenkie