IUDITH ARDELEANU:
Eu sunt foarte modestă. Locuința viitorului o văd totuși așa: dormitor, sufragerie, hol, bucătărie, balcon cu jaluzele, cu flori. În fața casei, o grădină cu flori. Totul va fi pe pământ. Camerele vor avea ferestre mari. Sunt contra aerului condiționat care numai vântură praful. Indiferent cât de departe ar fi viitorul, important e să respirăm aer curat. Am cultul aerului curat, al cerului senin. Curățenia o vor face diverse aparate, dar important e ca oamenii să fie prezenți, să fie prietenoși și să se iubească. Nu vor mai fi bani și ne vom întoarce în trecut. Adică se vor schimba direct produsele între ele, ca-n antichitate. Dai trei legături de ceapă pe-o găină. Oamenii nu vor călători cu mașinării, ci vor avea aripi, vor zbura cu aripile. Mult accent se va pune pe sport, pe excursii, relația cu natura va fi mult mai importantă. Relația omului cu animalele va rămâne aceeași, în jurul nostru vor fi câini, pisici. Vor exista agricultori, vor fi și intelectuali care vor avea aparatură performantă pentru lucru. Bineînțeles că vom avea calculatoare, telefoane mobile și altele. Totuși, scrisul de mână, în amintirea trecutului, nu va dispărea!
DOROTEA WEISSBUCH:
Locuința viitorului: comoditate maximă, cheltuieli minime, aspect arhitectonic original. Casele, în mijlocul naturii, înconjurate de pomi fructiferi, brazi, verdeață, flori, grădini de legume. Locuința se va putea roti după soare. Ferestre multe. Ar fi bine să aibă un spațiu mărginit în care să crească păsări comestibile, dar și alt spațiu adecvat pentru animale: vaci, oi, capre. În vecinătate, să existe un bazin cu apă împrospătată periodic. Bazinul să fie înconjurat de nisip ca să se poată face plajă la soare, natural, sau artificial. În gospodărie, munca omului să fie înlocuită sută la sută de roboți specializați.
*
Nici nu vreau să mă gândesc
Că o să îmbătrânesc
Tânără voi fi mereu
Căci așa-s din fire eu.
Ce sunt eu, prezicător?
Arhitect, compozitor?
Să-mi imaginez dacă pot
Ce-i mai bine, mai comod
Instructiv, plăcut vederii,
Iarna sau în toiul verii?
Ce nevoi se vor ivi?
Cum să știi azi ce vor dori
Nepoții când or îmbătrâni?
Să prevăd viața reală
Fără strănut și fără boală?
Poate se va călători,
Așa cum vor dori,
Prin alte galaxii…
Sau se vor împrieteni
Cu ființe azi necunoscute
Mai blânde, mai prietenoase
Și deloc periculoase.
Vieți nu vor mai fi scurtate
De boli, accidente și răutate
E doar un vis? E utopie?
Cine poate ca să știe?
Eu nu pot acum ghici
Ce se va mai născoci
Când eu nu voi mai fi…
POMPILIU STERIAN:
Se vor instala panouri solare pe acoperișuri, care vor asigura energia necesară pentru încălzire, apă caldă și aer condiționat.
Apa de ploaie va fi filtrată și depozitată în rezervoare pentru a fi folosită în alimentație și uz casnic. Intrarea în casă va fi făcută printr-un card. O celulă foto-electrică va identifica locatarul. În cazul în care pătrunde în casă un intrus, se va transmite un s.m.s. locatarului pe telefonul mobil. Va exista o tabletă, de la care locatarul va putea comanda aprinderea sau stingerea luminii. De asemenea, se va putea regla temperatura optimă în apartament. Tot de la tabletă se va putea aprinde aragazul și se va putea stabili temperatura alimentelor ce trebuie fierte și durata de pregătire. Jaluzelele vor fi ridicate sau coborâte prin tableta respectivă. Tableta va semnaliza dacă a apărut vreo defecțiune la instalații. În cazul unei pane de curent, va intra automat în funcțiune un generator care asigură curent electric 48 de ore. Paturile rabatabile vor permite mărirea spațiului locativ în timpul zilei. Târguielile pentru aprovizionare, dar și pentru îmbrăcăminte, vor fi comandate și servite la domiciliu. Toate salariile și pensiile vor fi plătite automat în contul beneficiarului. După colonizarea spațiului selenar, apartamentele vor fi mono-celulare. Un fel de capsule cu mai multe camere. Astfel, vor dispărea blocurile cu zeci de etaje. Aceste capsule vor fi înconjurate de spațiu verde și de flori.
MARIUS ARMAȘU:
Eu văd locuința viitorului instalată într-o navă spațială. Ea se va încadra într-un proiect de colonizare a spațiului cosmic. Vom apela la serviciile roboților într-o măsură din ce în ce mai mare. Proiecțiile holografice vor înlocui televizorul.
Sufrageria va fi mult mai funcțională. În loc de ferestre vor fi hublouri. Toată locuința va fi ca un modul interactiv om-amenajări convenabile.
ADRIAN GEORGESCU:
Ca sistem de încălzire – ori panouri foto-voltaice ori energie eoliană. Să fie nepoluant. În loc de chei, un dispozitiv de tip telecomandă, cu care să putem deschide orice ușă, radio, televizorul, frigiderul sau chiar un mod prin care toate acestea să recunoască vocea proprietarului, să fie acționate direct prin voce. Ca să fie accesibile persoanelor în vârstă și celor cu dizabilități fizice. În bucătărie, să poți avea un frigider care să aibă și un televizor încorporat. În timp ce gătești, să te poți uita la serial sau la meci.
Reglarea temperaturii în frigider să se realizeze tot de la distanță, prin dispozitiv sau prin voce.
Un alt dispozitiv ar fi unul prin care să poți dispune de un micro-climat la comandă. Un dispozitiv prin care în momentul în care pleci din cameră sau dacă e un pericol, cutremur sau altceva, toată aparatura și sursele de curent să se întrerupă automat. Robinetele, totul, să poată funcționa prin telecomandă sau prin voce. De asemenea, o modalitate de deplasare pe un scaun de transport automat pentru persoane cu dizabilități, din casă până afară.
LIPPA SEGALL:
Având în vedere nenorocirile din lumea asta, toți vom deveni îngerași și vom pleca în spațiu. Condițiile de habitat vor fi cu totul deosebite. Până la sfârșitul lumii, mai avem aproximativ 2000 de ani în care modul nostru de viață va avea ca scop reducerea efortului fizic al fiecăruia dintre noi prin folosirea robotizării activității. Depinde de noi, oamenii, dacă fenomenul de alienare va lua proporții. În acest caz, casa viitorului va fi formată dintr-un număr de camere individualizate, pentru fiecare după gustul său. Pericolul de conflicte inter-familiale va spori. Utopic, putem spera la o colaborare mai bună a oamenilor, prin participarea comună la menținerea sistemelor de robotizare și automatizare a fiecărei acțiuni legate de necesitățile zilnice individuale. Robotizarea și automatizarea vor rezolva probleme legate de transportul persoanelor. Dar și problema asigurării hranei zilnice, prin metodele cele mai eficiente pentru pregătirea hranei. Asigurarea condițiilor optime pentru ventilația domestică. Condițiile de micro-climat vor fi robotizate și nepoluante. Grădinile vor fi mult mai luxuriante. În cazul în care va veni Mesiah, precis că nu vor exista nemulțumiri.
MIHAELA BÎRLEGI:
Locuința viitorului va fi cu totul aparte. La intrare, vor fi butoane pe care le vom comanda pe fiecare în funcție de trebuință. Această perioadă va fi perioada roboților care vor prelua o parte foarte mare din problemele gospodărești. Oamenii vor zbura cu mașini electrice, care se vor încărca la baterii. Copiii vor învăța la școală cu ajutorul calculatorului și laptopului. Locuințele pot avea forme rotunde în care din toate părțile vei putea vedea. Pe acoperișul casei se vor putea face grădini cu flori, cu bănci ca să poți sta seara la răcoare.
ATENA TIRIBA:
Ne axăm pe un viitor mecanizat. O să ne servească roboții, va fi de-ajuns s-apeși pe un buton ca să apară tot. E un viitor frumos. Oamenii vor fi mai inteligenți, copiii vor fi foarte inteligenți.
Mâncarea va fi adusă acasă de roboți – ei se vor ocupa de cumpărături, iar oamenii se vor ocupa de studii și de copii. N-o să mai stea să mai gătească, să mai pregătească, se vor odihni. Serviciul însă va rămâne serviciu, iar roboții vor fi un fel de ajutor, vor înlocui femeile la curățenie.
Serviciul va fi foarte bine plătit și se va lucra numai șase ore.
E posibil să ne conducă și niște roboți, dar asta nu e pe placul nostru. Ideea e că în timp nu vom conduce numai noi. Ideea generală este să nu mai existe oameni care să muncească din greu!
Locuințele vor avea grădini foarte mari, ca în Long Island. Numai locuințe cu grădină. Câteva camere, nu ca la bloc, una-două, ci câte ai nevoie. Baia și bucătăria vor fi mecanizate. Spui robotului ce-are de făcut și el face. În general, scopul este ca toată lumea să trăiască mai ușor. Și așa, ca logistică: o să primim roboții împreună cu locuința. Nici n-o să mai existe oameni fără locuință. Orice stat va trebui să aibă grijă ca toți oamenii să fie asigurați.
Asta o să se întâmple cam în 100 de ani.
Și ca o întrebare de cercetare, care rămâne: oare vor mai exista bănci și vor mai avea oamenii miliarde?
IOSEPH COTNĂREANU:
Am două direcții: una, în care îmi imaginez că stau într-un fotoliu care are toate elementele foarte mobile, astfel încât comenzile de ergonomie mi le stabilesc de pe niște butoane în funcție de nevoile mele. Dar nu asta e ideea, ideea este că stau în acest fotoliu într-un living-room pe care mi-l imaginez ca pe unul actual, doar că dacă doresc să fiu înconjurat de o pădure de brazi, de exemplu, apăs pe un buton și toți pereții camerei se umplu de brazi, care se și mișcă în bătaia vântului și eventual simt și aroma specifică. Vreau într-o livadă de liliac. Vreau la malul mării. Vreau să fac o călătorie în cosmos. Îmi imaginez niște programe, niște aparate pe bază de laser sau de altceva, care, atunci când stau în fotoliu, să mă facă să simt briza mării sau să mă văd zburând printre stele. Imaginile vor fi cel puțin 3D. Eu mă refer la peste 70-80 de ani. Asta e una, o direcție.
A doua direcție se referă la o mai mare independență a casei mele față de municipalitate și față de societățile care îmi acordă servicii. Primul lucru, și cel mai important, e renunțarea la gaze. Încălzirea și prepararea mâncării se vor face exclusiv electric. În felul ăsta, rețelele de gaze vor fi doar pentru platformele industriale. Nu vor mai exista peste tot aceste rețele care sunt extraordinar de costisitoare și extraordinar de periculoase. Rețeaua de telefon, de cablu, toate electronicele vor fi wireless. Nu știu cum s-ar putea face cu apa. Cu apa e mai greu pentru că apa chiar dacă o scoți dintr-un puț pe care îl ai în curte, trebuie purificată, dar s-ar putea sa apară niște aparate care să purifice apa. Chestiile astea care se referă la o locuință privată, se pot extinde și la blocuri sau la cvartale de blocuri.
*Materialul face parte din Gazeta de Artă Politică numărul 14, Locuirea: Istorii personale.