Acasă Proiecte Focus Atelier – campanie de crowdfunding

Focus Atelier – campanie de crowdfunding

de Gazeta de Artă Politică

Asociația clujeană Reciproca lansează o campanie de crowdfunding pentru completarea bugetului celei de-a doua ediții Focus Atelier. Astfel, până pe 25 februarie, cei interesați de inițiativele culturale independente și, mai ales, de chestionarea rolului artei în educație, pot susține proiectul donând pe platforma crestemidei.ro. Orice contribuție înseamnă un pas în plus spre realizarea maratonului de ateliere, dezbateri și spectacole, care se va desfășura pe tot parcursul lunii martie. Demersul asociației se adresează, înainte de toate, comunității și, în consecință, nu poate fi realizat fără sprijinul acesteia. Atingerea sumei propuse în cele 30 de zile de campanie ar fi, prin urmare, o mărturie a sprijinului nemijlocit și a încrederii pe care clujenii (și nu numai) le acordă unui proiect de pe urma căruia orice donator poate beneficia în mod direct.

Logo mic - verde crud

Anul trecut, Focus Atelier a avut ca temă dinamica artă-societate. Astfel, specialiști din țară și din străinătate s-au strâns la Cluj pentru a coordona o serie de patru workshopuri. Acestea au atras persoane cu pregătiri și experiențe diferite, care au lucrat și s-au jucat împreună, într-un cadru propice schimbului de idei. În 2016, proiectul s-a extins considerabil. Echipa de organizare s-a mărit, iar programul a câștigat câteva secțiuni noi. De această dată, vor fi abordate subiecte ce țin de educație, de rolul ei în comunitate și de funcția formativă a artei.

Secțiunea Atelier cuprinde cinci evenimente diferite. În cadrul Teatrului comunităților participative, susținut de Mihaela Michailov și Radu Apostol, participanții vor putea elabora proiecte de lucru cu comunități și grupuri de copii sau adolescenți. Knowing your rights and her story, coordonat de Milena Nikolic, are scopul de a găsi soluții practice în vederea continuării luptei pentru egalitatea de gen. Arta de a fi spectator, cu Miruna Runcan, se adresează liceenilor și altor tineri pasionați de artele performative și cinematografice, care doresc să își antreneze spiritul critic. The Feedback Method, susținut de Sonja Jokiniemi, prezintă o metodă prin care producătorii de teatru pot primi un feedback productiv din partea altor profesioniști în domeniu. Atelierul lui George Wielgus, Teatru forum & Teatru invizibil, îi va deprinde pe participanți cu arsenalul de tehnici folosit în Teatrul Oprimaților.

Secțiunea Dezbatere propune o serie de patru dezbateri, complementarea atelierelor: Pedagogia teatrală. Teatrul copiilor și adolescenților; Egalitate de gen. Unde ne situăm?; Pedagogie și egalitate socială; Crize și alternative educaționale.

TROC – rețea de teatru educativ are ca principal scop crearea unei rețele de teatru pentru spectatorii tineri, acordând o importanță deosebită pedagogiei teatrale și temelor specifice acestui gen de public. Cinci spectacole de teatru educațional vor fi prezentate, sub umbrela TROC, la Cluj, București și Sibiu.

Secțiunea Schimb s-a născut din nevoia unei platforme care să le ofere persoanelor cu abilități practice șansa de a-și împărtăși meșteșugul sau cunoștințele cu cei interesați de a învăța ceva nou în afara instituțiilor. Astfel, cetățenii obișnuiți vor avea ocazia să lucreze împreună, să comunice, să transmită și să primească, totodată, informații în domenii altminteri (poate) inaccesibile lor.

Suma pe care organizatorii și-au propus să o strângă prin platforma crestemidei.ro este de 9000 de lei. Cum accesul la toate evenimentele va fi, ca și anul trecut, gratuit, orice contribuție este importantă și orice ajutor reprezintă dovada necesității comunitare căreia o astfel de inițiativă îi poate răspunde.

Lasă un comentariu