Acasă Istorii Personale Evacuările forțate și strategii de rezistență

Evacuările forțate și strategii de rezistență

de Gazeta de Artă Politică

*Tema GAP 9

Pe parcursul anului 2015, Gazeta de Artă Politică va colabora cu grupul Quantic* la realizarea unei serii de numere tematice concentrate pe problema locuirii, în context românesc și internațional. Vor fi abordate o serie de subiecte: procesele de gentrificare, evacuările forțate, retrocedările frauduloase, locuirea precară, situația adulților și copiilor fără adăpost, dereglementarea pieței imobiliare și a prețurilor chiriilor, strategii de rezistență la aceste probleme.

Subiectele respective sunt descrise și analizate în primul rând de persoanele afectate direct, G.A.P. 2015 constituindu-se într-o platforma de expresie artistică și teoretică pentru persoanele care suferă în urma diverselor forme de încălcare sau limitare a dreptului la locuire decentă.

Numărul 9 se concentrează pe problema evacuărilor forțate și a posibilelor strategii de solidarizare și rezistență, pentru prevenirea sau soluționarea problemelor legate de locuire asociate acestora.

În București, cele mai multe evacuări se leagă de procesele de retrocedare a caselor naționalizate. Evacuarea foștilor chiriași din imobilele naționalizate retrocedate, fără asigurarea unei locuințe decente, conform legii, a devenit un fenomen de masă, cu consecințe dezastruoase asupra calității vieții și situației sociale a locuitorilor în cauză. Persoanele afectate sunt de cele mai multe ori cele mai lipsite de apărare – persoane cu venituri mici și foarte mici, persoane în vârstă, persoane cu mulți copii, persoane cu dizabilități. De asemenea, evacuările vizează de foarte multe ori, cum este cazul imobilelor de pe străzile Vulturilor, Parfumului, Anton Pann, precum și din zona Rahova-Uranus-Sabinelor, persoane de etnie romă. În spatele procesului de retrocedare, se ascunde un proiect de gentrificare a orașului, prin alungarea forțată a „indezirabililor”.

În Cluj, ca și în alte orașe din țară (Baia-Mare, Eforie Nord etc.), evacuările vizează în mod direct comunități de romi săraci, scopul rasist, de „curățare” a zonelor centrale sau de interes pentru capital, fiind de multe ori enunțat public de către reprezentanții autorităților.

Acest număr din Gazeta de Artă Politică prezintă punctele de vedere ale unor persoane și comunități evacuate sau aflate în pericol de evacuare, care își povestesc istoriile de viață, își împărtășesc experiențele, suferințele, precum și strategiile de luptă cu autoritățile pentru dreptul de a locui în condiții decente.

Casa GAP 9

*Grupul Quantic este o platformă deschisă pentru oricine vrea să exploreze, să creeze, să schimbe energie, să producă schimbare. Din martie 2013, Quantic lucrează la o schimbare de stare, către un viitor în care să ne sprijinim unii pe alţii, să avem cu toţii şanse egale şi acces egal la resurse, trăind în echilibru cu natura. Proiectele noastre vizează justiţia socială şi de mediu, egalitatea de gen, implicarea comunitară a copiilor şi tinerilor, street art şi graffiti ca mijloc de comunicare şi de solidarizare.

Lasă un comentariu