Gazeta de Artă Politică vă invită sâmbătă, 13 Aprilie, de la orele 15.00, la o nouă dezbatere pe tema muncii, a relațiilor de putere angajat-angajator și a noilor geografii economice ale migrației.
După proiecția filmului aici… adică acolo (duminică, 7 Aprilie), în regia Laurei Căpățână – un film despre copiii rămași acasă și părinții plecați la muncă în străinătate – , G.A.P. vă invită sâmbătă la o discuție pornind de la studiul Impactul crizei economice asupra migrației forței de muncă din România, scris de Manuela Sofia Stănculescu și Victoria Stoiciu, și publicat de editura Paideia.
Studiul analizează contextul economic al migrației forței de muncă, evoluția și accesul migranților pe piața forței de muncă din Europa, tipologia migranților, factorii care au dus la creșterea migrației, felul în care sunt folosiți banii în România la întoarcerea din țările în care s-au creat comunități ale muncii.
Fragment din Impactul crizei economice asupra migrației forței de muncă din România:
“Criza economică transformă emigrarea din România într-un orizont de viață. Nu doar cei care au rude în străinătate vor să migreze, ci oameni din aproape orice generație, cu ascendențe etnice, profesionale și vârste foarte diferite, cu atât mai mult cu cât emigrarea nu este determinatã doar de venituri, ci și de neîncrederea în sistemul instituțional și în decidenți.
România rămâne principalul furnizor de forță de muncă migrantă la nivelul spațiului european. Datele oferite de Eurostat confirmă că, în 2010, numărul românilor rezidenți pe teritoriul Uniunii Europene era de peste 2 milioane de persoane. Estimările indică, totuși, că numărul real al românilor în UE ar fi mai mare, românii fiind comunitatea de migranți cea mai numeroasă după după cea a imigranților din Turcia”.
Textul pot fi descărcat în format electronic:
http://artapolitica.ro/
Întâlnirile G.A.P. vor avea loc în fiecare weekend la Dianei4 (strada Dianei numărul 4, București).
Selecția filmelor și a textelor propuse pentru discuții este legată de tema următorului număr al Gazetei de Artă Politică, care va fi lansat pe data de 1 Mai 2013: Munca și muncitorii. Reprezentări, contexte și relații in instituțiile artistice.
Vă așteptăm!
Gazeta de Artă Politică este o publicaţie trimestrială independentă și autofinanţată. G.A.P. se distribuie gratuit.